Nicol Heijmans is bij CoreTalents voorzitter van de onderwijsgroep, voorzitter van de Adviesraad en trainer.

Hoogbegaafdheid en KernTalenten

Hoogbegaafd zijn lijkt fijn. Veel hoogbegaafden denken daar anders over. Sommigen beschouwen hun hoogbegaafdheid niet als een gift maar als een vloek.

Hoogbegaafden worstelen met specifieke problemen en stuiten vaak op een muur van onbegrip. Ik zag (en zie) het bij mijn eigen kinderen, mezelf en leerlingen. Juist daarom ben ik KernTalentenanalist geworden. Ik wil met name hoogbegaafden beter bedienen bij dat wat ze nodig hebben.

Wat verstaan we eigenlijk onder hoogbegaafdheid? Er zijn veel definities. Zelf gebruik ik voor de duidelijkheid die van Renzulli, omdat hij eenvoudig en helder is en vaak wordt gebruikt.

Volgens Renzulli ben je hoogbegaafd (HB) als je aan alle drie de voorwaarden hieronder voldoet:

 1. een meetbaar IQ hebt van 130 of meer (dit kan alleen met een intelligentietest worden bepaald, bijvoorbeeld bij Mensa)
 2. een natuurlijk talent hebt voor probleemoplossend denken
 3. een intrinsieke motivatie hebt om te leren, te begrijpen en inzicht te verwerven.

Enkele typische kenmerken van hoogbegaafden:

 • Een HB-kind ontwikkelt zijn HB-potentieel door contacten met peers (ontwikkelingsgelijken)
 • Een hoogbegaafde denkt in sprongen, waardoor hij in zijn denken en redeneren als het ware bochtjes afsnijdt en binnendoorweggetjes neemt, waardoor hij sneller bij de finish is.
 • Een hoogbegaafde verbruikt minder elektrische energie in de hersenen dan een minder begaafd persoon, want het gebruik van de hersencellen en de verbindingen ertussen gebeurt efficiënter.
 • Een hoogbegaafde denkt vaak op verschillende sporen tegelijk – niet of/of, maar en/en. Complexe materie is daardoor voor een hoogbegaafde gemakkelijker te bevatten.
 • Veel hoogbegaafden zijn perfectionistisch van nature. Niet uit faalangst of andere emotionele of rationele redenen, maar simpelweg omdat hun standaarden zo hoog staan.

Dit betekent niet alleen dat alle KernTalenten van hoogbegaafden een stuk sterker worden in vergelijking met andere mensen die hetzelfde scoren op een bepaald KernTalent maar die een lagere intellectuele procescapaciteit bezitten, maar ook dat je als hoogbegaafde alles waarmee je in aanraking komt breder, dieper en verder bekijkt, aanvoelt en verwerkt dan normaal begaafden doen.

Gevoeligheden zijn nog gevoeliger, inzichten zijn heviger, diepgaande kennisverwerving gaat nog dieper, creativiteit is briljanter, enzovoorts.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat jij je vaak weinig geduld hebt met ‘mindere goden'. Iemand die hoog scoort op het KernTalent voor “passieve sociabiliteit” bijvoorbeeld, WIL sowieso graag small talken en socializen, maar zal op intellectueel vlak tekortkomen als hij met minder intelligente mensen moet omgaan en daarom als vanzelf moet mikken op omgang met mensen van een minimum gelijk intellectueel niveau.

Om lekker in zijn vel te kunnen zitten heeft een hoogbegaafde behoefte aan een omgeving waarin hij zijn sterke KernTalenten kan benutten en intellectueel wordt uitgedaagd. Met andere woorden: een omgeving waarin hij op zijn eigen intellectueel niveau (of hoger) kan en mag presteren.

Onthoud: een hoog IQ is een extra troef die van invloed is op het tweede deel van de definitie van KernTalenten: Aard + POTENTIEEL + Intrinsieke Motivatie.

Je zult al jouw KernTalenten dus stukken gemakkelijker op een hoger niveau kunnen brengen en dus ook tot bruikbare en inzetbare competenties en vaardigheden, al blijven ook bij heel intelligente mensen opleiding en oefening essentieel.

Ik ben ervan overtuigd dat ik je kan laten inzien wat jij wilt of wat je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen en om jouw (professionele) leven uit te bouwen en op te tillen tot op het niveau dat jij wilt en dat correspondeert met al je andere sterke KernTalenten.

Hoogbegaafden hebben vaak vele sterke KernTalenten. Wil je weten hoe je de juiste keuze maakt? Ik leg het je graag uit in een gratis kennismakingsgesprek.

Nicol Heijmans is erkend KernTalentenanalist en heeft haar diploma behaald bij Coretalents met als resultaat: geslaagd met grote onderscheiding. Intussen heeft zij bij CoreTalents de Masterclasses KernTalenten en competenties m.b.t. teams, individuele coaching, gaming en complexe combinaties gevolgd en succesvol afgesloten.

Tevens is zij medeoprichter van Stichting SocratOss: een initiatief tot een bovenschools plusklas met een doorgaande leerlijn naar het voortgezet onderwijs voor hoogbegaafden.

logo Coretalents logo Socratoss

KernTalentenanalyse levert je

 • Direct meer inzicht in je talenten
 • Betere beslissingen nemen
 • Grip op je toekomst
 • Blauwdruk van je persoonlijkheid
 • Brengt geluk in je leven

Recensie

Jongen, 15 jaar, 4 VWO, hoogbegaafd

Aanleiding KernTalentenanalyse: helder krijgen wat hij wil en kan. Dreigde een drop-out te worden, wordt sinds 3 maanden individueel begeleid door Nicol Heijmans.

Onderstaand stukje is door hem in game-taal geschreven.

Nicol Heijmans is niet een cheatcode, niet iemand die je als een hondje aan de lijn vasthoudt. Ze is al helemaal niet iemand die de hoogte van de lat bepaalt en de lat voor jóu wil neerleggen. Want eigenlijk is ze een beetje mest die je nodig hebt om jouw bloem te laten groeien.

Nicol helpt je met het vinden van de perfecte bril waardoor jij je KernTalenten scherp gaat zien en begrijpen. Ze is de middleman die ervoor zorgt dat als jouw volle brein eventjes in de file staat, je op de eindbestemming komt die je wilt halen.

Ik zie Nicol als een skills upgrade die ik heb gekregen in een game. Eentje die ik heb mogen inzetten, waardoor ik mezelf nu een stuk beter snap. Mijn zelfkennis is nu level-up. Soms leek het allemaal eventjes game over te zijn, maar zodra je beter weet en begrijpt hoe jij bent en waardoor dat komt, is die eindbaas die ik wil verslaan een stuk minder lastig.