In jouw organisatie

Als HR-professional wil je het beste voor je organisatie én je medewerkers. Wat je doet moet betaalbaar zijn, wetenschappelijk verantwoord, productief, duurzaam, positief en gedragen door alle gebruikers.

Stel je voor: je krijgt een nieuwe collega. De verwachtingen zijn hooggespannen en je kijkt uit naar ‘de frisse, nieuwe wind’. Na een aantal maanden blijkt dat je nieuwe collega er de

kantjes afloopt, de communicatie verloopt stroef. Je leidinggevende kan er niet mee omgaan, je teamleden zien hem niet meer zitten. Met als gevolg: afscheid nemen. Verwachtingen en hoop zijn verdwenen. Van veel kanten is er frustratie ontstaan, zoveel tijd en energie verloren! Om van het geld nog maar niet te spreken: de finders fee en/of advertentie- en sollicitatiekosten, weken training zonder return on investment, uren die collega’s besteedden om de nieuweling in te werken waardoor ze zelf minder konden doen, enz.

Dan maar weer een nieuwe zoektocht die zoveel tijd en geld kost! En toch had je zo’n goed gevoel tijdens de sollicitatiegesprekken: het ‘klikte’. Bovendien deed je alles volgens het boekje: je vroeg naar de 3 sterke en zwakke punten, je checkte referenties, je liet een assessment uitvoeren... Kortom: je deed zowat alles wat een verantwoordelijke HR-professional moet doen.

Het probleem zit dikwijls in de match tussen ‘persoon’ en ‘organisatie’. Competenties zijn een belangrijk deel van het verhaal (maar niet alles) en zijn aan te leren. Gedrag in het verleden natrekken is een stukje van de puzzel, maar zegt alleen wat die persoon toen in dié situatie deed. Niet nu, laat staan later, in een andere omgeving met andere mensen.

De ontbrekende stukken zitten in een genuanceerd en grondig inzicht in de aard van het beestje, gecombineerd met zijn intrinsieke motivatie én aanleg tot kunnen (= potentieel en talenten). Het ‘waarom’ en het ‘hoe’ van iemands gedrag hangt daarbij altijd af van zowel de persoon zelf als van zijn omgeving.

De KernTalentenanalyse geeft je als bedrijf een duidelijk zicht op alles wat je medewerkers in hun mars hebben. Ook wat nog maar latent aanwezig is. Je kunt hen die functies en rollen aanbieden die hen als persoon doen groeien. Die hun competenties uitbreiden en hun verantwoordelijkheid doen toenemen op basis van wat zij allemaal in huis hebben.

Karakter, talenten en motivatie zijn elementen die stevig verankerd zitten. Al verandert een mens zijn hele leven, sommige dingen blijven enorm stabiel. Wist je dat 80% van je talenten bij je geboorte al vastliggen? Prof. Dr. Dick Swaab, hoofd hersenonderzoek in het AMC in Amsterdam heeft dit aangetoond.

Mensen aanwerven en duurzaam tewerkstellen betekent ook: verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn. Vermijden van situaties waar ze ziek van worden, of beter nog: zorgen dat ze werken op taken waar ze blij van worden. Dat is een krachtige en vooral preventieve aanpak tegen allerlei gezondheidsproblemen, stress en burn- & bore-out.

Je weet nu dat een KernTalentenanalyse mensen in hun waarde en kracht zet en dat het ze de drive krijgen zichzelf (weer) op de juiste rails te zetten. Een KernTalentenanalyse geeft perfect zicht op wat mensen nu energie geeft en in de toekomst blijft geven. En wat hen energie kost en zal kosten.

Hoe match je al deze kennis met de noodzakelijke competenties in je organisaties?

Als ervaren analist ben ik bekend met deze materie. Ik vertaal de gevraagde (kern)competenties naar KernTalenten en omgekeerd.

Het is verstandig die complete en gedetailleerde puzzel van je medewerker goed te kennen. Zodat je hem of haar kunt inzetten waar hij of zij groeit en bloeit, waar hij/zij wíl groeien en bloeien. Dat is in zijn/haar voordeel en in dat van je organisatie. Wist je ook al dat coaching op sterke KernTalenten erg snel rendeert? En wist je dat opleidingen beklijven als ze geënt zijn op sterke KernTalenten?

Dan besef je meteen hoe enorm veel geld je kan besparen door de juiste mensen naar de juiste cursussen te sturen. Ook hoe je concreet bijdraagt aan gelukkige en (mentaal) gezonde medewerkers. Absentie neemt af, je personeelsverloop vermindert, je successieplanning beter klopt, de algehele sfeer verbetert, veel minder burn- en bore-outs en de productiviteit verhoogt. Voor iedereen een win-win situatie door deze neveneffecten.

Nicol Heijmans:

  • Erkend KernTalentenanalist
  • Opleider - trainer ‘Train the Professional’ en ‘Masterclass KernTalenten en Hoogbegaafde Jongeren’ CoreTalents
  • Examinator CoreTalents
  • Adviesraad CoreTalents
  • Diploma Masterclasses: ‘KernTalenten en competenties m.b.t. teams’, ‘Individuele coaching’, ‘Gaming’, ‘KernTalenten en complexe combinaties’, ‘HSP-stress-burn/bore out’, ‘Leiderschap’ en ‘Recruiting, Search & Selectie’.
  • Specialist hoogbegaafdheid
  • Medeoprichter van Stichting SocratOss: bovenschoolse plusklas met een doorgaande leerlijn naar het voortgezet onderwijs

Wil je meer weten over KernTalenten?

KernTalentenanalist Nicol Heijmans

Recensie

Jongen, 15 jaar, 4 VWO, hoogbegaafd

Aanleiding KernTalentenanalyse: helder krijgen wat hij wil en kan. Dreigde een drop-out te worden, wordt sinds 3 maanden individueel begeleid door Nicol Heijmans.

Onderstaand stukje is door hem in game-taal geschreven.

Nicol Heijmans is niet een cheatcode, niet iemand die je als een hondje aan de lijn vasthoudt. Ze is al helemaal niet iemand die de hoogte van de lat bepaalt en de lat voor jóu wil neerleggen. Want eigenlijk is ze een beetje mest die je nodig hebt om jouw bloem te laten groeien.

Nicol helpt je met het vinden van de perfecte bril waardoor jij je KernTalenten scherp gaat zien en begrijpen. Ze is de middleman die ervoor zorgt dat als jouw volle brein eventjes in de file staat, je op de eindbestemming komt die je wilt halen.

Ik zie Nicol als een skills upgrade die ik heb gekregen in een game. Eentje die ik heb mogen inzetten, waardoor ik mezelf nu een stuk beter snap. Mijn zelfkennis is nu level-up. Soms leek het allemaal eventjes game over te zijn, maar zodra je beter weet en begrijpt hoe jij bent en waardoor dat komt, is die eindbaas die ik wil verslaan een stuk minder lastig.